ASSISTENTIEWONINGEN

In een serviceflatgebouw huurt u een flat waar u zelfstandig woont. Zo’n flat heeft minstens een leefruimte, keuken, slaapkamer, toilet en badkamer. De woning is aangepast en veilig: er zijn nauwelijks trappen, er is een oproepsysteem om hulp in te roepen … U kunt er, als u dat wil, ook een beroep doen op gemeenschappelijke diensten, zoals poetshulp, warme maaltijden of thuisverpleging. Er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes waar u de andere bewoners kunt ontmoeten. Een serviceflat vormt een combinatie van zelfstandig wonen met (permanente) ondersteuning en zorg op maat. Het is dus gericht op een oudere (+60) of een ouder koppel dat door een beroep te doen op thuiszorg en de permanentiedienst die een groep van serviceflats biedt, zelfstandig kan blijven wonen. De nieuwe assistentiewoningen zijn beschikbaar sedert 2014. Er zijn assistentiewoningen van 50, 55 of 60 vierkante meter voor alleenstaanden of koppels. Daarnaast zijn er ook nog gemeenschappelijk voorzieningen waarvan de gebruikers vrijblijvend kunnen gebruik maken, zoals thuiszorg, levering van maaltijden en schoonmaak. De prijs voor de assistentiewoningen bedraagt tussen 30 en 40 euro per dag, afhankelijk van de grootte van de kamer.

CENTRUM VOOR KORTVERBLIJF

Een centrum voor kortverblijf (CVK) biedt tijdelijk verzorging en opvang aan ouderen aan. Als oudere verblijft u er dag en nacht of alleen ‘s nachts. U kunt er verblijven voor een periode van maximaal 60 opeenvolgende dagen en maximaal 90 dagen per jaar. Een CVK is verbonden aan een woonzorgcentrum (wat vroeger een rusthuis heette).   U kunt terecht in een CVK als u 65 jaar of ouder bent. Een kort verblijf kan nodig zijn als de personen die u normaal thuis verzorgen (familie of vrienden die uw mantelzorgers zijn) dat een tijdje niet meer kunnen (bijvoorbeeld als ze op vakantie zijn of ziek zijn). Een centrum voor kortverblijf biedt zo dus een adempauze voor de mantelzorger. Het is ook een oplossing wanneer u een tijdje meer verzorging dan normaal nodig hebt, na een val bijvoorbeeld.   De dienstverlening is er grotendeels hetzelfde als in het woonzorgcentrum of centrum voor herstelverblijf: u krijgt er de nodige verzorging (zoals verpleegkundige en hygiënische zorg), gezins- en huishoudelijke hulp, revalidatie, activering, ontspanningsactiviteiten en sociale contacten met de andere bewoners.   Zo is het centrum voor kortverblijf een tussenschakel tussen thuis blijven wonen met thuisverzorging en een permanent verblijf in een assistentiewoning of woonzorgcentrum   De prijs voor het kortverblijf bedraagt tussen 47,62 en 61,55 euro per dag, afhankelijk van de grootte van de kamer.

CENTRUM VOOR DAGVERBLIJF

Een dagverzorgingscentrum biedt overdag opvang en verzorging aan ouderen. Het centrum neemt dus tijdelijk de opvang en zorg over van de mensen die normaal thuis voor u zorgen (mantelzorgers of thuisverplegers). Al wie 65 of ouder is, kan terecht in een dagverzorgingscentrum. Deze centra zijn niet geschikt voor wie zware medische verzorging en begeleiding nodig heeft.   Van maandag tot vrijdag is het dagverzorgingscentrum open van 9u tot 17u. U kunt als oudere een of meerdere dagen per week naar een dagcentrum gaan. Het personeel in het centrum zal u helpen bij het wassen en de verzorging. Het centrum organiseert activatie-, revalidatie- en ontspanningsactiviteiten en u vindt er sociale contacten.           Blijft u er de hele dag, dan kunt u er ook warm eten. Een dagverzorgingscentrum biedt ook vervoer aan van en naar het centrum tot bij u huis. Een dagverzorgingscentrum biedt zo een oplossing voor als u thuis wilt blijven wonen, maar niet elke dag iemand hebt die bij u langs kan komen voor verzorging of andere ondersteuning. U kunt in een DVC bovendien ook terecht voor zorg- en dienstverlening die bij u thuis niet kan worden aangeboden.   De prijs voor het dagverzorgingscentrum bedraagt 23 euro. Hierin zijn koffie in de voor- en namiddag, een warm middagmaal en een avondmaal om mee te nemen naar huis inbegrepen.  

WOONZORGCENTRUM

Een woonzorgcentrum (de nieuwe benaming voor een rusthuis) biedt permanente opvang en verzorging aan ouderen.   Al wie 65 jaar of ouder is, kan terecht in een woonzorgcentrum. In de praktijk is een woonzorgcentrum in de eerste plaats bedoeld voor wie echt niet meer thuis kan wonen. Het is dus pas als andere zorgformules zoals mantel- en thuiszorg geen oplossing meer bieden en u bijna permanent verzorging en hulp of toezicht bij het wonen nodig hebt, dat u naar een woonzorgcentrum verhuist.   U hebt als bewoner van een woonzorgcentrum uw eigen kamer en leefruimte. Uiteraard kunt u als bewoner het centrum in- en uitgaan als u dat wilt en kunnen familieleden of vrienden bij u langskomen wanneer u dat wilt. U kunt rekenen op extra ondersteuning, dat gaat van huishoudelijke hulp en hulp bij dagdagelijkse taken tot verzorging en verpleging.   De prijs voor het woonzorgcentrum bedraagt tussen 42,97 en 56,90 euro per dag, afhankelijk van de grootte van de kamer.